George Rebel - Architect

Donzen dekbed: waarop letten?

Als we het over soorten dekbedden hebben, denken de meeste mensen meteen aan een donzen dekbed. Niet vreemd, want dit is heerlijk zacht en biedt lekker veel comfort. Het is echter belangrijk om te weten dat het ene donzen dekbed het andere niet is. Er kunnen veel verschillen tussen bestaan. Daarom vertellen we je hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van donzen dekbedden!

Verschillende soorten dons

Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat er voor dekbedden verschillende soorten dons gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen ganzendons en eendendons. Wil je de beste kwaliteit? Dan geniet ganzendons de voorkeur. Een donzen dekbed van ganzendons isoleert nog beter, dan een dekbed van eendendons. Daarnaast neemt het ook beter vocht op. Een ander voordeel van ganzendons is dat het soepeler en duurzamer is. Dit neemt niet weg dat eendendons ook uitstekend is. Het is dan een kwestie van hoeveel geld je aan een dekbed wilt besteden. Eendendons heeft als voordeel dat het voordeliger is, maar nog steeds heel comfortabel aanvoelt.

Let op de vulkracht 

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij een donzen dekbed aanschaffen, is de vulkracht. Een kenmerk van goed dons, is dat het fijn en licht is, maar wel voldoende isolatie biedt. De vulkracht van dons wordt weergegeven in ‘cuin’, oftewel in ‘cubic inch per ounce’. Hoe hoger dit getal, hoe beter het dons en hoe minder gram dons je nodig hebt om het aangenaam warm te hebben. Om je alvast een idee te geven; een dekbed met een vulkracht van 640 cuin is een prima instap kwaliteit dekbed, dat vriendelijk is voor je portemonnee. Kies je voor een donzen dekbed met een vulkracht van 800 cuin, dan heb je een zeer hoogwaardig product. Dat verschil komt ook tot uiting in de prijs. 

Het beste materiaal voor de tijk

Bij een dekbed aanschaffen, is het logisch dat je veel aandacht hebt voor de dekbedvulling. Vergeet niet om ook naar de materiaalsoort van de tijk te kijken. Met de tijk bedoelen we het omhulsel van de vulling. Dit hoort van een soepele, dichte en tegelijkertijd lichte stof vervaardigd te zijn. Katoen is dan de beste keus. Het voordeel van dit materiaal soort is dat het stevig is en dat het transpiratievocht goed opneemt en afgeeft. De kwaliteit van dit materiaal wordt aangegeven met de ‘NM-waarde’. Dit geeft het aantal meter garen per 1 gram gewicht aan. We raden aan om voor een donzen dekbed met een NM-waarde van 100 of meer te kiezen, bijvoorbeeld 100% perkal katoen (NM 100) of hoogwaardig fijn batist (NM 200). 

Hoe zit het met de prijs-kwaliteitverhouding? 

Je bent nu op de hoogte van enkele belangrijke details waar je op moet letten bij een donzen dekbed kopen. Vervolgens is het vooral een kwestie van wat jij prettig vindt. Wat heb jij nodig om lekker weg te dromen; een stevig en dik dekbed of juist een wat dunner en luchtiger dekbed? Vervolgens neem je ook jouw budget in overweging. Met deze informatie kun je gemakkelijk dekbedden vergelijken en op zoek gaan naar een donzen dekbed met de beste prijs-kwaliteitverhouding! 

a

Sit amet mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc. Sed viverra tellus in hac.

m