George Rebel - Architect

Wat is dampdichte folie en wanneer gebruik je het?

We doen er vandaag de dag alles aan om ervoor te zorgen dat onze woning zo optimaal mogelijk wordt geïsoleerd. Dat is ook volledig te begrijpen, want de energiekosten swingen de pan uit. Waar we als mensen echter vaak niet of in ieder geval onvoldoende bij stil staan heeft betrekking tot het feit dat we er op deze manier ook vaak voor zorgen dat de geproduceerde waterdamp in de woning geen uitweg naar buiten meer kan vinden. Dat kan er finaal voor zorgen dat niet alleen de isolatie, maar ook de constructie van je huis wordt aangetast. Door gebruik te maken van een dampdichte folie is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het vocht uiteindelijk toch geen impact heeft.

Waarom dampdichte folie gebruiken?

Naar dampdichte folie wordt in de praktijk ook wel eens verwezen als zogenaamde dampremmende folie. Voor dit type folie geldt dat ze wordt gebruikt op het ogenblik dat je wil voorkomen dat vocht welke afkomstig is uit het binnenklimaat de koudere constructie weet te bereiken. Zoals eerder op deze pagina al aangehaald dient er rekening mee te worden gehouden dat er in een woning sprake is van heel veel waterdamp. Deze waterdamp is het gevolg van bijvoorbeeld:

  • Ademen; 
  • Koken;
  • Douchen.

Zolang er sprake is van een voldoende hoge temperatuur van de lucht binnen in je woning zal het water in dampvorm blijven bestaan. Echter is het zo dat er verspreid over de woning ook sprake is van koudere plaatsen. Denk hierbij niet alleen aan de zolder, maar ook aan de kelder evenals een koude deurgrepen, etc. Dit komt eveneens voor in de constructie, dus met name in of achter het aanwezige isolatiemateriaal. Hier kunnen zich mogelijke schimmels vormen en dat is niet bepaald gunstig voor je gezondheid. Het gebruik van een dampdichte folie kan dan van belang zijn.

Wat kan je er precies van verwachten?

Voor een dampdichte folie geldt dat ze het mogelijk maakt om te voorkomen dat lucht door weet te dringen tot in de plaatsen van je woning waar het voldoende koud is om de vorming van condens mogelijk te maken. Door de constructie evenals de isolatie te beschermen tegen dit vocht is het mogelijk om te voorkomen dat de constructie wordt aangetast. Bovendien is het eveneens zo dat de isolatiewaarde diens kwaliteit altijd zal weten te behouden. De meest optimale manier om gebruik te maken van dampdichte folie is door deze aan de warme kant van de constructie aan te brengen. Op deze manier kan de vochtige lucht tegen worden gehouden.

Hoe wordt dampdichte folie in de praktijk toegepast?

Ben je van plan om gebruik te maken van de dampdichte folie van MG-Bouw.com? Dan zal je er rekening mee willen houden dat de folie ten minste zo’n 5 à 10 centimeter dient te overlappen. Het is bovendien eveneens van belang dat je ervoor zorgt dat de naden goed afgeplakt kunnen worden met behulp van zogenaamde gewapende supertape. Daarnaast moet er ook altijd worden gecontroleerd of er sprake is van een dampdicht geheel. Anders is het alsnog mogelijk het vocht zal weten door te dringen tot in de koude delen van de constructie.

a

Sit amet mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc. Sed viverra tellus in hac.

m